El sector català de la discapacitat denuncia el copagament confiscatori

Nota de premsa COCARMI / 16 febrer 2015

El moviment associatiu català de la discapacitat, representat pel COCARMI (Comitè Català de Representants de persones amb Discapacitat), ha manifestat públicament aquest matí el seu total rebuig a l’actual regulació del copagament de serveis que contempla la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència (Llei 39/2006) . En un acte celebrat a Barcelona, el president del COCARMI, Antonio Guillén, ha mostrat la seva “decepció” pel nivell de compliment de la norma, que ha estat “molt inferior al que s’havia previst” i per un sistema de copagament que fa “que algunes persones hagin de pagar molt més del que reben”. Al seu torn, el secretari general del COCARMI, Enric Botí, considera que el “copagament confiscatori és aquell que et treu fins i tot el que no tens”.

És el cas, entre d’altres, de Raquel Blanca, jove de 30 anys que va en cadira de rodes des de fa onze i que viu en una residència. Amb una pensió de 605 euros, Raquel Blanca ha explicat que ha passat de pagar 305 euros a uns 1.300 pel servei residencial degut al fet que ara es té en compte, a banda de la pensió, la indemnització rebuda per l’accident. Si aquest a forma de valoració no es corregeix, “hauré de deixar la residència i tornar a casa”, amb la consegüent pèrdua d’autonomia.

Un altre cas és el d’Isabel Juscafresa, de Palafrugell, a la qual, després de pagar els serveis residencials, només li queden 130 euros de butxaca, del tot insuficients per poder fer vida més enllà de la residència o fer front als costos d’uns tractaments de la seva discapacitat, amb uns problemes que s’agreugen amb el temps. Juscafresa ha lamentat que des de l’administració es cregui que no necessiten res perquè a les residències “ho tenim tot cobert”. “Ho tenim tot cobert si ens quedem tancats a l’habitació i no sortim per res”, amb la qual cosa es fa un pas enrere en la tan desitjada integració de les persones amb discapacitat a la societat.

Per poder capgirar un sistema de dependència que, en paraules de Guillén, està “col·lapsat”, el COCARMI s’ha sumat a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) impulsad a pel Comitè Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), del qual forma part el COCARMI, per modificar l ’esmentada norma. L’objectiu: establir criteris clars, justos i equitatius sobre la participació dels usuaris en el cost de les prestacions, de manera que aquesta es faci en funció de la capacitat econòmica de la persona beneficiària i d’altres factors determinants, com el patrimoni, l’ edat d’aparició de la situació de dependència i l’ esperança de vida de la persona beneficiària.

Per dur aquest canvi legal al Congrés dels Diputats per al seu debat i aprovació, la ILP ha d’anar acompanyada de la recollida de 500.000 signatures. Per aquest motiu, el COCARMI i les associacions que l’integren donen suport i fan seva la campanya “Afirma els teus drets, signa contra el copagament confiscatori” que acompanya aquesta recollida. La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) pretén, d’una banda, que quedin exempts de copagament les persones que rebin menys de 1.331 euros. D’una altra, fixar una aportació màxima per persona que no superi el 60 per cent del cost del servei al qual accedeixi. En tercer lloc, vol garantir a la persona dependent una quantitat per destinar a despeses personals que no sigui inferior al 40 per cent de la seva capacitat econòmica.

En el cas de Catalunya, el COCARMI emplaça a la Generalitat a obrir un diàleg ambles entitats socials per modificar la normativa que regula el copagament en el marc de les seves competències, per tal que aquest sigui més just i equitatiu. Segons xifres oficials de l’Observatori del sector d’atenció a la dependència estatal, entre 2009 i 2013 l’aportació mitjana dels usuaris per les ajudes que reben s’havia disparat un 68 per cent, passant de 960 euros a 1.613. Aquesta situació està expulsant moltes persones del sistema i les fa tornar a casa, a costa de la inclusió i l’ autonomia i d’un retrocés en uns drets que ha costat dècades aconseguir.

A Catalunya, segons dades del Departament de Benestar Social i Família, entre 200 7 i 2014 s’han sol·licitat més de 501 .000 valoracions de dependència i més de 172.000 de revisió de la valoració. A finals de 2014 hi havia més de 145.618 persones beneficiàries de prestacions per dependència. Els representants del COCARMI han volgut recordar que tothom, en un moment o altre de la seva vida, pot ser usuari dels ajuts per dependència, per la qual cosa han fet una crida a la societat a signar la ILP .

Enllaç relacionat:

COCARMI

 

Notícies recents