El risc d'etiquetar a les persones amb trastorn mental als mitjans de comunicació

El Grup de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes va organitzar ahir 7 de novembre el debat “Mitjans de comunicació i salut mental: un trastorn dissociatiu?” amb una taula rodona que va comptar amb la participació del Dr. David Clusa, cap del Departament de Salut Mental de Sant Pere Claver-Fundació Sanitària, Àngels Vives, expresidenta de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, i Elisenda Ferrer, directora de Comunicació de la Federació SMC,.

El Dr. Clusa va explicar com els mitjans de comunicació demanen als psiquiatres etiquetes de les persones que cometen actes delictius, per tal de donar alguna explicació als fets ocorreguts i va justificar la por a aquests trastorns pels referents històrics que tothom té sobre com s’han tractat les persones amb problemes de salut mental històricament. Per la seva part, la Dra. Vives va parlar sobre el discerniment i la poca capacitat dels mitjans per fer pensar la gent i les grans xifres sobre salut mental i els interessos de la indústria farmacèutica.

Finalment, Elisenda Ferrer, va donar el seu punt de vista i aprenentatges després de vuit anys treballant enmig de tres mons: el del periodisme, el de la salut mental i el de les entitats socials. Va explicar que les coses estan canviant, tot i que l’estigma continua essent la gran barrera per a les persones amb problemes de salut mental, i va citar la campanya Obertament que treballa per erradicar-lo. Ferrer va demanar millorar algunes praxis dels mitjans, però també va repassar alguns deures de les entitats socials per millorar aquesta relació.

Després va haver-hi un debat entre la quasi trentena d’assistents al Col·legi, durant el qual van sortir temes com el silenci al voltant del suïcidi, l’excés de diagnòstics de TDAH, l’opció dels tractaments més comunitaris o la censura i autocensura dels mitjans, entre altres. El Col·legi va obrir les portes a seguir treballant el tema.

Notícies recents