El Proyecto Voz sobre l'esquizofrènia vol recollir 10.000 testimonis de persones, familiars i cuidadors

L’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) va acollir el 23 de març la presentació a Catalunya del Proyecto Voz, que  dóna la veu a les persones amb esquizofrènia i als seus cuidadors, a partir d’una iniciativa de la Asociación Madrileña de Amigos y Familiares de Personas con Esquizofrenia (AMAFE), com a membre expert del programa Rethinking, a la qual s’ha sumat la Confederación FEAFES i que compta amb el suport de Otsuka i Lundbeck.

L’acte va comptar amb la participació la Directora del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat, Cristina  Molina, que va destacar el paper de la Federació Salut Mental Catalunya per promoure l’apoderament i una actitud activa de les persones i les famílies amb problemes de salut mental.

A la presentació, AMAFE va explicar que volen arribar a recollir la participació de 10.000 persones amb diagnòstic d’esquizofrènia, familiars i cuidadors en el projecte. Es pot respondre on-line o en paper. Es poden demanar bústies gratis (i altre material) al correu voz@lspraxis.com.

A Catalunya hi ha 17 entitats participants al Proyecto Voz i l’objectiu és que es puguin sumar moltes més en els propers mesos, ja que com més gran sigui la mostra millor seran els resultats i millor la detecció de necessitats. Es tracta d’una enquesta única al món, ja que pregunta per primera cop pregunta per les necessitats de les persones, tant de les que pateixen aquest trastorn com els seus familiars, cuidadors o entorn més proper.

La presentació i taula de debat posterior va comptar amb la participació de:

  • Pilar de la Riba, psicòloga i responsable del servei de suport a la inserció laboral d’AMAFE
  • Inés González de Chávez, Directira Tècnica de Projectes i Estudis de FEAFES
  • Pere Bonet, President del Consell Assessor del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat
  • Jordi Blanch, president de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental
  • Claudi Camps, director assistencial de SMiAd de les Comarques Gironines. Institut d’Assistència Sanitària
  • Ángel Urbina, representant del Programa “Amb Experiència Pròpia” de la Federació Salut Mental Catalunya
  • Jordi Cid, psicòleg clínic. Membre de l”Equip del Pla director de Salut Vicepresident Societat Catalana Especialistes de Psicología Clínica

La jornada va evidenciar la dificultat per portar a terme els canvis de mentalitat necessaris per donar més poder a la persona amb problema de salut mental, i va destacar el fet positiu que la persones estigui implicada al moviment social en pro de la salut mental. Àngel Urbina explica la importància de la participació i del problema que suposa l’autoestigma.

Donar la veu a les persones i famílies que conviuen amb esquizofrènia

El proyecto és una iniciativa en què està treballant FEAFES per facilitar que el Programa Rethinkig- Debats sobre eficàcia, efectivitat i eficiència en esquizofrènia es tinguin en compte les opinions de les persones amb esquizofrènia, dels seus familiars i cercles pròxims.

Rethinking, repensant en la seva traducció al castellà, és un programa coordinat per Celso Arango, director científic de CIBERSAM i Benet Crespo-Facorro, psiquiatre de l’Hospital Universitari Vaig marcar de Valdecilla, per debatre, des d’un punt de vista multidisciplinari, sobre els pilars i els fonaments de l’atenció a les persones amb esquizofrènia per millorar la seva qualitat de vida.

A través d’enquestes i debats es recollirà informació sobre diferents aspectes del trastorn, com poden ser els símptomes, l’adherència al tractament, la qualitat de vida, l’autonomia, la consciència de malaltia o la inclusió, entre d’altres. D’aquest manera es preguntarà a persones amb esquizofrènia i el seu entorn sobre aquesta patologia d’una manera integral.

“Com valores el teu estat de salut?”, “Sents que tens llibertat per prendre les decisions importants de la teva vida?”, “T’has sentit acceptat o comprès pel teu entorn des que va aparèixer la malaltia?” o “Com pots tu contribuir a eradicar l’estigma?”, són alguns exemples de les preguntes del qüestionari.

Els qüestionaris es difondran a través de la xarxa FEAFES i de professionals de la salut mental que podran instal·lar ‘bústies’ en els seus centres. A més es podrà contestar de manera virtual a través de qüestionaris en línia disponibles a www.vozsaludmental.com.

Enllaços relacionats:

Proyecto Voz

Notícies recents