El Pacte Nacional de Salut Mental aprova la primera estratègia conjunta per coordinar l'atenció a la salut mental a Catalunya

El Pacte Nacional de Salut Mental aprova la primera estratègia conjunta per coordinar l’atenció a la salut mental a Catalunya

El Grup impulsor del Pacte Nacional de Salut Mental reclama 3 accions urgents

El passat dia 15 de desembre, des de SMC vam assistir a la taula del Pacte Nacional de Salut Mental en la qual el Govern de la Generalitat va anunciar les mesures clau del 2024 i la destinació de 20 milions d’euros al desplegament del Pacte.

Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya, en nom del grup impulsor del pacte, va reclamar tres accions urgents per avançar en la transformació del model d’atenció a la salut mental:

  • Un acord de Goven que garanteixi un model de Governança que sigui efectiu per a la priorització i seguiment del grau d’implantació de les polítiques en salut mental.
  • Un compromís ferm per tal que es formalitzi la creació d’un equip de professionals dedicat en exclusiva a la salut mental en el Departament de Drets Socials amb capacitat per definir i executar les polítiques que es determinin.
  • Una assignació pressupostària adient pel 2024 per la salut mental en cada un dels Departaments implicats.

Els anuncis i compromisos del Pacte

Durant la taula, des del Pacte es van posar sobre la taula diversos compromisos per al proper 2024, com tenir en compte totes les aportacions fetes per entitats, la creació de la Llei de Salut Mental i Emocional i també l’Observatori de la Salut Mental per a la recopilació de dades.

Entre 4 i 5 milions per millorar la coordinació

Una reivindicació històrica dels professionals de salut mental és que els diferents recursos, que depenen de diferents departaments de la Generalitat, comparteixin de manera eficaç la informació del pacient, quan aquest canvia de recurs i l’atén un professional diferent.

Replicar el xat per a joves operatiu a Barcelona, més currículum a escoles i suport a universitats

L’executiu va informar que, entre d’altres accions, té previst replicar per a tot Catalunya el xat per a joves ja actiu a Barcelona, on s’ofereix suport emocional a adolescents i joves d’entre 14 i 29 anys.

La inversió també preveu augmentar el currículum a les escoles sobre salut mental i emocional, per detectar de manera precoç malestar de l’alumnat i possibles trastorns de salut mental. A més, esperen poder incrementar el nombre de personal a les universitats destinat a atendre les necessitats emocionals dels estudiants.

Formació per als professionals de salut mental

El pla preveu formar els més de 6.000 professionals de salut mental que presten serveis de salut mental a la xarxa SISCAT, amb la difusió dels anomenats “Quality Rights” de l’OMS, que promou els drets humans de les persones amb discapacitats psicosocials, intel·lectuals o cognitives.

El Pacte Nacional de Salut Mental vol orientar les actuacions dels professionals en la “recuperació” del pacient, en el consentiment informat, el foment de l’autonomia i la capacitat d’elecció i la inclusió a la comunitat.

Continuïtat del projecte “Ocell de foc”

Es treballa en la continuïtat del projecte “Ocell de foc“, del Departament de Treball, que arriba al segon any de vida. 

Encara amb molt camí per recórrer

Malgrat la bona voluntat de treball en l’àmbit de la salut mental des del Govern, des de SMC seguim reclamant concrecions i una transformació real del sistema. Tenim el compromís i l’agraïm, però, com sempre, manca capacitat d’actuació i de gestió. Ens mostrem confiades que mica en mica anirem fent camí i revertint la situació gràcies a mecanismes com el Pacte Nacional de la Salut Mental i el seu impuls, estrictament necessari i urgent.

Notícies recents