El Govern es compromet a donar suport les entitats de l'àmbit de la salut mental

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va manifestar durant l’acte de commemoració del 10è aniversari d’AMMFEINA SMC, la voluntat del Govern que presideix de donar un impuls a les polítiques centrades en la salut mental. “El Govern està disposat a acompanyar-vos en aquest procés cap a la ciutadania, cap a la eradicació dels estigmes i posar en valor l’esforç de famílies i pateixen persones amb trastorn mental”, va dir davant d’un auditori de 200 persones que van acudir a l’acte de la Casa del Mar.

Puigdemont va concretar aquest compromís amb el Pla Interdepartamental de Salut Mental i Addicions, atès que el Pla de Priorització 2014-2016 estava a prop d’expirar. “Ens hem compromès amb la renovació a partir de 2017”, va manifestar en la cloenda d’un acte que també va comptar amb l’assistència del conseller de Salut, Toni Comín.

L’acte va servir per reivindicar un esforç i una implicació major de tots els agents socials en l’impuls de la salut mental i de la defensa d’una efectiva igualtat de drets i oportunitats de les persones amb trastorn mental. La presidenta de l’Associació, Marta Mateu, va ser l’encarregada de fer una anàlisi de la situació. Tot i reconèixer l’avenç que s’ha produït en els darrers, va lamentar que encara queden moltes passes per fer: “Estem molt lluny de complir els nostres reptes”. I és que l’any 2014, el 84,2% de la població espanyola amb discapacitat legalment reconeguda associada a un trastorn mental no tenia feina, segons l’INE.

En el seu dia a dia, les persones amb trastorn mental es troben amb un munt d’entrebancs que els dificulta la seva vida i els fa més vulnerables davant la societat. Per això, la presidenta d’AMMFEINA va instar tots els estaments de la societat a treballar plegats, “tot i la crisi”, pels drets en el treball sota la premissa que la feina és un instrument per millorar la inclusió plena d’aquestes persones. “El dret al treball ha de ser un compromís de la societat catalana”.

El valor dels valors

L’acte, conduit pel periodista Carles Capdevila, va comptar amb tres rondes de converses a dos entre un ex president d’AMMFEINA SMC i un professional extern a l’Associació, que giraven al voltant dels valors que han guiat la manera de fer i ser de l’Associació al llarg d’aquests anys.

Va obrir foc la parella formada pel primer president de l’Associació, Miquel Isanta i l’economista Arcadi Oliveres de partenaire. Tots dos van fer bandera d’un nou model d’economia basada en les persones i en la dignificació del treball. “L’economia, sense posar el lucre, pot donar molt de sí”, va defensar Oliveres. Per la seva banda, l’Isanta va defensar que hauríem de canviar el nom d’allò que comunament s’anomena mercat protegit per empreses extraordinàries, com a alternativa al mercat protegit.

Posteriorment, els ex presidents Àngel Longán i Anna Cohí van fer el mateix amb la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas i el gerent de FUPAR, Màrius Puig, respectivament. Els primers per posar de relleu la riquesa i el coneixement de la diversitat –“si fóssim iguals, perdríem coneixement”, reflexionava l’Alba Cuevas- i defensar que la lluita contra la no discriminació s’ha de fer des dels drets; i els segons per destacar com les aliances d’AMMFEINA SMC han permès a l’Associació atansar-se a la seva missió.

“Poc a celebrar i molt per fer”

El periodista Carles Capdevila, amb un estil fresc i sempre incisiu, va ser l’encarregat de conduir un acte que es va iniciar amb la projecció d’una entrevista amb el metge psiquiatra José García Ibáñez, que va servir per ubicar la salut mental.

Capdevila va tancar l’acte reclamant la implicació de tots els presents: “Per arreglar el món necessitem que passin coses, demà han de passar coses” i va afegir: “Tenim poc a celebrar i molt per fer”.

 

Notícies recents