El documental Històries de vida il·lustra l'evolució de l'atenció en salut mental amb 3 testimonis de la Fundació Els Tres Turons

Dijous 24 de novembre a les 18 hores s’estrena als Cinemes Girona de Barcelona el documental Els Tres Turons, històries de vida, realitzat amb motiu del 30è aniversari de l’entitat. La Fundació Els Tres Turons treballa per la promoció de la salut mental comunitària al districte d’Horta-Guinardó de Barcelona amb un enfocament basat en les capacitats de les persones des del respecte i la reivindicació dels seus drets de ciutadania; defugint els models de la institucionalització per promoure el tractament des de la vessant més social i inclusiva, i amb una proposta d’atenció centrada en la persona.

A través dels testimonis i les històries de vida dels protagonistes, el documental realitza un recorregut pels canvis i les transformacions del model d’atenció a les persones amb trastorns de salut mental de la mà d’alguns dels seus protagonistes, vinculats en aquest cas a la Fundació Els Tres Turons. L’entitat, molt arrelada al barri del Carmel, neix fa 30 anys impulsada per un grup de veïns, veïnes i professionals i avui disposa de tres centres amb diversos serveis d’habitatge, lleure, salut i inserció sociolaboral i comunitària. Compta amb cinquanta professionals i una empresa d’inserció especialitzada en jardineria, treballs forestals, neteja, repartiment i accessibilitat audiovisual.

L’estrena d’Els Tres Turons, històries de vida comptarà amb intervencions de les seves directores, Paula Ustarroz i Sonia Pons; els tres protagonistes del documental, Mila Elvira, Jesús Naranjo i Joan Vilalta; la vicepresidenta de la Fundació i directora de l’Associació Salut Mental Horta-Guinardó, Alicia Roig Salas; i el director de la Fundació, Alfons Santos.

Els programes de l’entitat tenen per objectiu afavorir la inclusió social de joves i adults afectats de trastorns mentals i s’ofereixen com un circuit de serveis d’atenció integral en l’àmbit de la rehabilitació, en col·laboració amb altres agents del territori com ara les institucions educatives en l’aplicació de la metodologia d’Aprenentatge-Servei. La totalitat dels serveis estan concertats o subvencionats per l’administració pública i han experimentat un gran creixement al llarg d’aquests 30 anys.

La Fundació ha estat una de les pioneres en la creació de serveis que més tard han estat adaptats a la cartera de diferents administracions i forma part de taules tècniques, a través de les quals participa en el disseny de noves actuacions. Ha pres part, per exemple, en la definició del servei Prelaboral i de Club Social, en la conversió del Centre de Dia en Servei de Rehabilitació Comunitària, i en la definició d’itineraris d’inserció laboral per a col·lectius amb especials dificultats.

Notícies recents