El Congrés elimina l'esterilització forçosa de dones amb discapacitat incapacitades jurídicament

El Congrés dels Diputats va aprovar el 15 d’octubre la proposta de llei per eliminar del Codi Penal l’esterilització de dones amb discapacitat incapacitades jurídicament sense el seu coneixement, autorització o consentiment. Fins ara, l’esterilització forçosa podia ser aprovada per un jutge en el cas de les dones amb discapacitat sota tutela.

Les esterilitzacions forçoses en dones amb discapacitat i tutelades era una pràctica habitual que encara es realitzava a Espanya tot i les recomanacions de la Convenció de les persones amb discapacitat (2008). Han calgut més de 10 anys perquè entri en vigor la normativa defensada per la Convenció de la ONU.

Des de la Comissió de Drets Humans de Salut Mental Espanya, en la que participem com a Federació Salut Mental Catalunya, els darrers anys hem recollit aquest tipus de vulneracions en el Informe Anual sobre los Derechos Humanos en la Salud Mental en España.

Aquesta reforma legislativa significa un pas endavant més en la defensa de drets de les persones amb problemes de salut mental, com en el cas del dret a vot de les persones amb discapacitat o la reforma Civil i Procesal que va aprovar el Govern per eliminar la figura de la “Incapacitació”.

Seguint les línies marcades per la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat des de la Federació SMC creiem que aquestes reformes legislatives són petits èxits que ajudaran a un canvi de paradigma en matèria de drets socials.

Més informació sobre drets i salut mental en aquest enllaç.

Notícies recents