3 de cada 4 dones amb problemes de salut mental ha estat víctima de violència de gènere

  • En l’àmbit laboral, a la discriminació per raó de gènere s’afegeix la discriminació per tenir problemes de salut mental.
  • El risc de patir violència de gènere es multiplica per 4 si ets una dona amb un problema de salut mental.
  • Les dones dediquen el doble de temps que els homes a les tasques de cura. Aquesta càrrega dispara la depressió i l’ansietat en les dones treballadores.

En el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona del pròxim 8 de març, Salut Mental Catalunya vol posar de manifest les greus diferències que perjudiquen les dones quant a situació laboral, tasques de cura i violència de gènere i que, en l’àmbit de la salut mental, encara són més acusades.

Segons dades de l’INE, les dones amb discapacitat que treballen cobren 3.249€ menys a l’any que els homes, és a dir, tenen un sou un 14% inferior als homes amb discapacitat. En aquest sentit, l’entitat Obertament, assenyala que el 73,8% de les dones no expliquen a la feina que tenen un trastorn mental per por a ser discriminades, enfront del 57,2% dels homes.

 

Les tasques de cura les fan les dones

Pel que fa les tasques de cura, les dones hi dediquen el doble de temps que els homes (font EWCCS-España 2015). La desigualtat en l’organització de la cura té un impacte directe sobre la gestió del temps i sobre la salut de les dones; les mateixes enquestes indiquen un major consum d’antidepressius, pitjor salut percebuda i manca de temps per poder cuidar-se.

L’estudi Desigualdades en salud mental en la población trabajadora de España (varis autors, 2016) indica que la prevalença dels problemes de salut mental és més alta entre les dones treballadores que entre els homes i les causes són d’arrel social. La doble ocupació -laboral i familiar-, la falta de conciliació i la insatisfacció més gran a la feina, sumades a la desigualtat salarial, figuren entre els principals motius que porten quasi el 20% de les dones a presentar símptomes depressius, ansietat i problemes socials derivats de l’estrès laboral, davant el prop del 14% dels homes (segons indica el doctor Adrián Montesano, professor d’Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC).

El perfil de la persona que té cura d’un familiar amb problemes de salut mental és una dona de 64 anys que dedica més de 21 anys de la seva vida a aquesta tasca. A l’Espai Situa’t, servei d’informació i orientació del projecte Activa’t per la salut mental, un 78% de les consultes en relació a un familiar o persona a càrrec amb trastorn mental les fan dones.

 

Quatre cops més risc de patir violència de gènere si tens un problema de salut mental

3 de cada 4 dones amb problemes de salut mental han patit violència en l’àmbit familiar i/o en parella, i més del 40% de les dones amb trastorn mental ha estat víctima de violència sexual. El 26% de les noies amb problemes de salut mental han patit abusos infantils, una xifra que multiplica per 9 la de les noies sense trastorn.

 

Suport des de les entitats

El 60% de les persones que cuiden, un col·lectiu sovint invisibilitzat, manifesta que la seva salut física i mental ha empitjorat amb les tasques de cura. Des de Salut Mental Catalunya, promovem la formació, l’apoderament i la participació de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies dins d’un model d’atenció comunitària i des de la responsabilitat compartida de les tasques de cura, respectant els temps i oferint espais de descàrrega emocional i gestió de la pròpia cura com els Grups d’Ajuda Mútua.

Fonts consultades:

Notícies recents