El 2016 comença amb 17 Taules de Salut Mental i un nou model de gestió territorial

Les Taules de Salut Mental són un espai d’intercanvi d’informació, de reflexió, de coordinació i de recerca per trobar solucions a les problemàtiques en matèria de salut mental en cada territori, i facilitar l’accés als recursos i serveis existents a través de polítiques i accions de proximitat. El programa impulsat per la Federació a tot Catalunya ha viscut al 2015 un salt qualitatiu, amb la creació de tres noves Taules, 17 a tot el territori:

  • Taula de Salut Mental de Terrassa, amb la participació de l’associació Salut Mental Terrassa
  • Taula de Salut Mental de Sabadell, amb la participació de l’associació Salut Mental Sabadell
  • Taula de Salut Mental de Vilafranca del Penedès, amb la participació de l’associació de El Turó (Salut Mental. Associació de Familiars i Amics. Alt Penedès)

Aquestes Taules s’afegeixen a les que ja existeixen des del 2004 i fins als darrers anys a: Sant Adrià, Badalona, Lleida, Urgell-Segarra, Hospitalet de Llobregat, Mollet del Vallès, Granollers, Sant Cugat, Badia, Igualada, Santa Coloma de Gramenet, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Garraf.

Nou model de gestió, creació i manteniment de Taules

La principal fita del 2015 ha estat la creació, juntament amb Spora Sinergies. Consultora Psicosocial, d’un nou model de funcionament de Taules, que s’ha concretat en dos eines de treball:

El procès de creació del nou model va sortir d’un procès de formació i participació amb desenes de representants dels diferents perfils de participant en les Taules: professionals d’ajuntaments i administracions, membres del teixit associatiu, familars i persones amb problemes de salut mental.

La presentació del nou model es va fer el 6 de novembre al CaixaForum, Centre Social i Cultural de l’Obra Social “la Caixa”, en la jornada acadèmica anual de la Federació, que va estar dedicada a “Salut mental i territori. Les taules de salut mental, una visió des de la proximitat”.

Entre les diferents actuacions portades a terme per les 17 Taules de Salut Mental al 2015 poden citar la creació del mapa de la xarxa de salut mental a Terrassa, o la detecció de necessitats en salut mental a Sant Cugat, amb la participació de l’alcaldesa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que també és presidenta delegada d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona.
Notícies recents