Contra els internaments involuntaris en salut mental

Salud Mental España i el CERMI s’oposen al protocol europeu que obliga a internar a persones en contra de la seva voluntat per raó d’un diagnòstic de salut mental o discapacitat.

El Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI) i la Confederación Salud Mental España (SME), de la que forma part la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), s’han proncuniat en contra dels internaments involuntaris en salut mental. Segons la denúncia del CERMI i de SME el Protocol Addicional al Conveni d’Oviedo, que està elaborant el Comitè de Bioètica de el Consell d’Europa, pretén protocolaritzar les mesures d’ingrés i tractament involuntaris, fet que suposa un atac directe a la dignitat de les persones amb problemes de salut mental. Les dues entitats estatals s’han posat en contacte amb diferents membres de el Govern d’Espanya per reclamar de manera conjunta que s’oposin a aquest text, que confon coerció i cures, autoritza la privació de llibertat de la persona, i no promou la creació de recursos alternatius que respectin la voluntat de la persona.

En aquest sentit, SME i el CERMI alerten que el protocol europeu suposaria un incumpliment de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacidad, signada per Espanya i altres estats comunitaris. Aquestes reivindicacions en la defensa dels drets de les persones amb problemes de salut mental es remonten a l’any 2013, i des de llavors no s’ha aconseguit una decisió que garanteixi els drets del nostres col·lectiu.

Finalment, aquest inclumint del que parlen SME i el CERMI confon coerció i cures, sense tenir en compte l’impacte que aquestes mesures produeixen en la salut física i mental de les persones a les que se’ls apliquen. A més, autoritza la privació de llibertat de la persona amb problemes de salut mental basada en la presumpció de risc, i no dóna suport ni promou la creació de recursos alternatius en què es respectin la voluntat i les preferències de les persones. Tampoc fa cap referència a mecanismes de reparació de el dany causat i justifica la restricció d’un dret fonamental com és la llibertat, a la presumpció de ser un risc per a si o per a altres persones, cosa que ja hauria d’estar superat a la llum de el Dret Internacional dels Drets Humans.

Més informació

enllaç amb més informació CERMI y SALUD MENTAL ESPAÑA exigen la paralización del Protocolo Europeo que obliga a internar a seres humanos en contra de su voluntad (12-05-2021)

enllaç amb més informació Biblioteca SMC: drets i salut mental

Notícies recents