COMUNICAT: La solució a casos com el de l'agressió homòfoba a Berga NO és enfortir xarxa d'internament psiquiàtric

Obertament, com a instrument del moviment de lluita contra l’estigma de la salut mental, alerta del perill d’estigmatització de les persones amb problemes de salut mental arran de les especulacions que s’estan fent als mitjans de comunicació respecte les causes de l’episodi violent succeït a Berga el passat 12 de març de 2017.

Obertament vol alertar que és estigmatitzant afirmar que la solució a casos com aquest sigui enfortir la xarxa d’internament psiquiàtric. Alhora, les entitats del sector salut mental a Catalunya estem d’acord, i és un fet que desitgem, en que calen més recursos públics específics, tant de salut com socials, per oferir millors serveis destinats a la salut mental. L’evidència científica demostra que la relació entre trastorn mental i violència només pot associar-se en alguns casos en què el trastorn està sumat a altres factors de risc com són les situacions d’exclusió social, l’exposició a situacions violentes i/o el de consum d’alcohol i altres tòxics.

En aquest sentit, considerem igualment intolerable que en un cas així es posi el focus en  criminalitzar les persones amb problemes de salut mental vinculant-les, un cop més en els mitjans de comunicació, a conductes violentes i reprobables.

D’altra banda, volem aprofitar l’ocasió per condemnar els fets ocorreguts a Berga i que suposen una clara discriminació cap a les persones LGTBI i que evidencien que l’homofòbia és un problema social subjacent a la nostra societat al qual cal fer front de forma rotunda i evitant les cortines de fum.

Finalment, volem expressar tot el respecte cap a la família de l’agressor que han comunicat la seva voluntat de no estigmatizar ni generalitzar envers les persones amb problemes de salut mental però que sens dubte es troben en una delicadíssima situació de la que en som coneixedors. Tant és així que volem recordar als mitjans que, en aquest sentit, evitin qualsevol tipus de sensacionalisme i respectin el dret a la intimitat i a l’honor de les persones, especialment quan passen per un moment vulnerable i que té a veure amb la seva salut mental.

Notícies recents