Comunicat: Tenim dret a una atenció digna en salut mental

Comunicat conjunt de la Coordinadora d’entitats de salut mental i addiccions de les Terres de Lleida, i de Salut Mental Catalunya. En relació al col·lapse d’urgències de salut mental de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida.

No és la primera vegada que denunciem aquesta situació, ja ho vam fer prèviament el 13 de maig de 2021, on es feia públic el col·lapse d’urgències de salut mental de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida. Malauradament, el passat 3 de febrer de 2022 ha transcendit, de nou, que existeixen col·lapses periòdics i que persones amb diagnòstic de salut mental han estat ateses durant més de set dies als passadissos.

Des de la Coordinadora d’entitats de salut mental i addiccions, formada per 13 entitats que treballen en l’àmbit de la salut mental a tota la província de Lleida, i la Federació Salut Mental Catalunya, integrada per la xarxa de 75 entitats de salut mental de Catalunya, fa temps que posem sobre avís la mancança de recursos humans, espacials i econòmics en l’atenció a la salut mental i addiccions, amb els perills que això comporta.

Davant d’aquesta situació, ens preocupa especialment que les persones diagnosticades amb una problemàtica de salut mental i els seus familiars, vegin vulnerat el seu dret a una atenció i suport adequats. No podem veure perillar la qualitat de la xarxa de salut mental pública i, per tant, cal que continuem fent visible la seva importància i reclamant que sigui prioritària en la planificació pressupostària del Departament de Salut.

Recolzem i celebrem la iniciativa de l’Hospital Universitari Santa Maria i la Regió Sanitària de Lleida de realitzar un procés participatiu que ajudi a definir el nou espai d’atenció en l’àrea de la salut mental, però és evident que, mentrestant, calen solucions ràpides i efectives. Tanmateix, també volem fer arribar el nostre suport als i les professionals que es troben amb aquesta realitat i que ho viuen sovint en el seu dia a dia.

No deixarem de reclamar la implementació de polítiques i serveis, per tal de garantir una adequada atenció a les persones que ho necessitin. Apel·lem, un cop més, a adoptar mesures transversals que garanteixin una atenció pública i universal de la salut mental. Es requereix major inversió en professionals, instal·lacions i tecnologia, però també, d’un pla de coordinació sense fissures per al treball en xarxa de les administracions públiques, els serveis d’atenció i les organitzacions especialitzades en salut mental.
Cal avançar, d’una vegada per totes, cap a un espai que respecti el procés de recuperació de les persones amb problemes de salut mental i addiccions i la nostra dignitat.

Comunicat conjunt en pdf

Més informació

Notícia “Denuncien que Urgències de Salut Mental ha tingutpacients al passadísdurant 7 dies” publicada al Diari Segre online, en data del 3 de febrer de 2022.

Notícies recents