El sector de la discapacitat demana agilitzar la convocatòria de subvencions i impulsar la Convenció Internacional

Representants de les entitats catalanes de la discapacitat i del Govern català van celebrar el 20 de juny una nova sessió del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat). A la reunió van participar el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del COCARMI, Antonio Guillén, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Les entitats van posar de relleu les actuals dificultats econòmiques del sector derivades del retard en la publicació de les convocatòries de subvencions com a conseqüència de la pròrroga dels Pressupostos de la Generalitat.

En la trobada es va presentar un informe preliminar del nivell d’adequació de la normativa i polítiques catalanes a la “Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat”. Es va posar èmfasi en la necessitat d’impulsar un Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, que posi les bases per la implementació de la Convenció de Nacions Unides.

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) va participar a la sessió del Codiscat, en la qual es va fer evident el desconeixement de la Convenció en la societat i la necessitat d’aconseguir una major participació del sector de la discapacitat catalana, de fer una revisió jurídica de la normativa i de comprobar el seu impacte real.

Altres reptes exposats van ser la necessitat de fer evolucionar els serveis residencials, el dret a la mobilitat de les persones, el paradigma de l’educació inclusiva, l’articulació d’un marc estable de finançament i una inserció laboral orientada a l’empresa ordinària.

En el torn obert de paraules, també es va parlar sobre la prohibició de practicar la contenció a persones amb discapacitat, tal com es reclama en l’àmbit de la salut mental des de fa temps i recull la Convenció de Nacions Unides.

Ángel Urbina, a la dreta de la imatge, va representar a la Federació SMC a la sessió del Codiscat.
Ángel Urbina, a la dreta de la imatge, va representar a la Federació SMC a la sessió del Codiscat.

La Federació SMC ha participat en dos grups de treball del Codiscat per posar en marxa un Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, en els camps de les polítiques publiques i l’àmbit jurídic.

Notícies recents