CoActuem per la Salut Mental

Què és el CoActuem per la Salut Mental?
Xarxes de suport social en salut mental


Experiència de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies


Tècniques de ciència ciutadana


CoActuem és un projecte de recerca que vol millorar les xarxes de suport social en salut mental a través de la participació i l’experiència de les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars, que adquireixen el rol de co-investigadors, i que fa servir tècniques de ciència ciutadana.

El projecte està gestionat per Salut Mental Catalunya, el grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona i  i l’arquitecta social Itziar Gónzalez Virós. Compta amb l’assessorament de l’Associació per a la prevenció del suïcidi i l’atenció al supervivent (APSAS)

CoActuem per la Salut Mental és un projecte de recerca  que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea amb contracte No. 873048, que vol contribuir a millorar les xarxes de suport social en salut mental a partir de la participació de les persones amb experiència pròpia i el seu entorn familiar.

El procés de recerca va culminar el 18 novembre de 2022 en l’Assemblea Comunitat salut mental, per acabar de concretar la proposta de recomanacions polítiques.

CoActuem per la Salut Mental és un projecte de ciència ciutadana perquè involucra els ciutadans que comparteixen una preocupació social com a co-investigadors i co-actors de la recerca. Es reconeix el valor de la seva experiència, en aquest cas en salut mental, ubicant-los al mateix nivell que els promotors de la recerca.

La recerca científica sobre el paper de la família i altres xarxes de suport social en el procés de recuperació encara és escàs, Les dades recollides pel projecte serviran per poder comprendre millor el valor de les xarxes de suport social basades en les vivències de les persones amb experiència pròpia en salut mental i del seu entorn familiar i per  definir propostes de millora per enfortir-les i millorar-les.

Entenem per xarxes de suport social les que es generen al voltant de la persona de manera informal, no professionalitzada. Totes les persones necessitem un entorn afectiu que ens proveeix estima, acompanyament i suport pel propi benestar, especialment en els moments difícils. Destaquen particularment les nostres famílies, entenent que la família engloba aquelles persones amb les que compartim vincles afectius estrets i continuats.

En el cas de les persones amb problemes de salut mental tenir un entorn social i afectiu millora la recuperació, alhora que evita l’aïllament i l’exclusió social. El projecte CoActuem pretén contribuir a comprendre i millorar les xarxes de suport social com a facilitadores dels processos de recuperació, incidint en la prevenció, en la cura i autocura i en la millora de qualitat de vida de les persones amb experiència pròpia en salut mental,  i de les persones que les acompanyen.

Participants a la recerca del CoActuem per la Salut Mental:

  • 65 participants a l'Entorn de Coneixement

  • 66 assitents a l'Assemblea

  • 718 persones han contribuït a la recerca a través del xatbot

  • 32 persones co-investigadores implicades

S'han fet 7 sessions participatives per a l'anàlisi i la interpretació col·laborativa de les dades i la definició de recomanacions polítiques.

Amb els resultats s'ha elaborat 1 Policy brief local amb 14 recomanacions polítiques.

Aquest documental presenta el treball realitzat en el marc del CoAct, un projecte de ciència social ciutadana per a l’acció col·lectiva, iniciat el gener de 2020. A CoAct, entenem i explorem la ciència social ciutadana com a recerca participativa, co-dissenyada i impulsada per grups de ciutadans que comparteixen una preocupació social.

La línia de recerca a Barcelona “CoActuem per la salut mental” s’ha focalitzat en l’estudi de les xarxes de suport social en salut mental, per analitzar-les, comprendre-les millor i impulsar accions per promoure-les i enfortir-les. En la recerca han participat 32 persones amb experiència pròpia i familiars, i s’han implicat 65 representants institucionals de l’administració pública, àmbit acadèmic, serveis de salut, entitats del moviment associatiu…

El procés de recerca culminà el 18 novembre de 2022 en l’Assemblea Comunitat salut mental, per acabar de concretar la proposta de recomanacions polítiques.

El projecte CoAct ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea amb el número de subvenció 873048.

Si vols saber més sobre el procés de co-avaluació del projecte CoAct, pots consultar els següents enllaços:

Testimonis del projecte

Aquest projecte està compromès en assolir els ODS

ODS 3 - Salut i benestar
ODS 9 - Indústria, innovació i infraestructures

Col·laborador

Finançador

Unió Europea

Si tu o algú del teu entorn proper ha tingut una experiència relacionada amb la salut mental i vols passar a l’acció, et convidem a sumar-te a l’equip d’investigació CoActuem per la Salut Mental.

Qui som?  

Aquest equip és molt divers i format per investigadores del grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona, membres de la Federació Salut Mental Catalunya i creadors visuals i literaris.

Què volem fer plegats? 

Volem entendre com funcionen les xarxes de suport en salut mental, donar-les a conèixer i proposar accions per fer-les més fortes. Per aconseguir-ho, busquem la implicació de persones com tu, que sou el centre d’aquestes xarxes i que millor les coneixen.

Quin serà el teu paper? 

Et convidem a implicar-te com a persona co-investigadora en el procés de recerca científica. El treball es farà en petits grups, amb altres persones co-investigadores com tu, i amb especialistes en salut mental, en ciencia ciutadana, il.lustració, escriptura i plataformes digitals.

Quina dedicació implica? 

La col·laboració voluntària implica participar en un procés amb diferents etapes. La primera, que iniciarem el novembre i durarà fins el març, consisteix en participar en aproximadament 10 sessions de 2 hores, els dimecres al matí o a la tarda, en funció de la teva disponibilitat. A partir del mes de març, la dedicació serà menys intensa, d’aproximadament una trobada trimestral.

Què he de fer? 

Si t’interessa participar, contacta l’equip de recerca abans de dilluns 16 de novembre, al correu electrònic: coactuem@ub.edu

I després?  

Finalment, un cop rebut el teu correu, contactarem amb tu per donar-te els detalls de la sessió explicativa del 18 de novembre de 2020 (presencial o virtual en funció de les restriccions vigents) on es presentarà el projecte a les persones interessades en col·laborar.

Esperem poder comptar amb tu! 

Equip de recerca de CoActuem per la Salut Mental 

Notícies recents