Celebrem una nova edició dels monogràfics per compartir bones pràctiques entre el teixit associatiu a Vilanova i la Geltrú

Celebrem una nova edició dels monogràfics per compartir bones pràctiques entre el teixit associatiu a Vilanova i la Geltrú

L’entitat AFAMMG ha estat l’encarregada d’acollir una nova edició d’aquest espai d’intercanvi d’experiències, que també ha comptat amb la participació de Sport2live, Quàlia i Clarament

L’Associació Salut Mental Garraf (Afammg) ha acollit la 3a edició del Monogràfic de bones pràctiques en salut mental, que en aquesta ocasió ha comptat amb la participació de l’entitat amfitriona, Sport2live, Quàlia i Clarament.

Les 4 entitats federades han pogut intercanviar bones pràctiques que s’estan duent a terme als seus territoris per generar sinèrgies i compartir experiències i idees.

La natura i l’esport en la recuperació de les persones amb problemàtica de salut mental

Afammg va compartir el seu projecte Suport i Natura, un projecte de suport i acompanyament on persones amb problemàtica de salut mental poden treballar diversos aspectes a partir d’un espai d’hort que l’ajuntament cedeix a l’entitat.

Suport i Natura va néixer a partir d’un estudi sobre l’abordatge de la salut mental al territori l’any 2016, amb la voluntat de donar resposta a les mancances detectades i genrar un recurs complementari a la xarxa de recursos en salut mental. El projecte combina diversos aspectes: social i terapèutic, inserció laboral, formació, acompanyament individual i social i també l’aspecte comunitari.

El projecte participa de diverses accions comunitàries com la setmana del medi ambient, tallers de flors seques naturals, entregues d’excedents a l’economat de Càritas o la celebració del Dia Mundial al territori, entre d’altres.

Entre 2023 i el primer trimestre de 2024, Suport i Natura ha atès un total de 14 persones i ha generat 19 accions associatives d’aquestes activitats i 180 accions comunitàries.

Per la seva banda, Sport2live va posar de relleu el paper de l’esport en la recuperació de les persones amb problemàtica d’addiccions i salut mental. Partint d’aquest premissa van presentar Mental Fit, una metodologia que s’adapta a les necessitats de cada persona, bastant-se en el fet que cada entrenament ha de tenir una transferència en la recuperació de la persona més enllà en el benefici biològic genera l’esport. És el cas, per exemple, de l’adquisició d’habilitats socials o la integració comunitària de les persones que hi participen.

En total, Sports2live té més de 100 programes a tot el territori espanyol i atén a més de 1.200 persones.

L’impuls de l’activisme i un procés de reflexió de la imatge corporativa de l’entitat

Des de la Cooperativa de Lleure Quàlia van explicar com des de Tàrrega han impulsat un grup de persones activistes en primera persona que provenen de diversos espais com l’Associació Alba, Quàlia i GSS.

El grup està format per professionals i primeres persones amb la voluntat que a llarg termini siguin les pròpies primeres persones qui el liderin i les professionals puguin fer un pas al costat. Les participants dissenyen projectes pel públic amb la voluntat d’“escampar la paraula de la salut mental” allà on van.

Alguns exemples d’activitats que han promogut són un taller col·loqui sobre alimentació, la participació en un programa a Ràdio Tàrrega, una gimcana sobre salut mental per alumnes d’Institut al municipi o un taller vivencial d’humor i salut mental, entre molts d’altres. A més, l’ADN del grup és el de participar en espais comunitaris i amb aquesta voluntat participen, per exemple, en la Taula de Salut Mental del territori.

Des de Terrassa, Clarament van presentar un procés de reflexió intern sobre el futur de l’associació, a partir de diverses problemàtiques i mancances detectades, amb la voluntat de repensar-se i redefinir qui i què volen ser. Amb la col·laboració de l’agència de màrqueting Candela Studio, que les ha acompanyat durant el procés, han generat un nou nom i imatge corporativa i web de l’entitat, posant en valor tot allò que volen transmetre.

Aquest canvi ha generat interès al municipi, amb una presentació que va comptar amb l’assistència de més de 100 persones i l’impacte a diversos mitjans de comunicació locals.

Espai per al debat i reflexió

Durant el matí va haver-hi dos espais per a la reflexió de cada una de les experiències així com les problemàtiques compartides, com l’estigma o la manca de finançament i les dificultats per sostenir els projectes a llarg termini i la necessitat d’obrir noves portes.

La jornada va posar de relleu, un cop més, la importància d’intercanviar bones pràctiques per a poder-les implantar arreu del territori, generant riquesa amb el coneixement compartit.

Més informació

Notícies recents