Activa't per la salut mental ja és present en 12 territoris catalans

El projecte “Activa’t per la Salut Mental” ja és una realitat i al 2015 s’ha posat en marxa en 12 territoris, a través dels Espai Situa’t:

  • des del febrer: Sabadell, Manresa, Granollers, Barcelona (Nou Barris), Girona i Lleida.
  • des de setembre: Igualada, Santa Coloma de Gramenet, Terres de l’Ebre (operarà a Tortosa i Amposta en dies alterns), Tarragona, Sant Boi de Llobregat i Vilanova i la Geltrú.

Els 12 Espai Situa’t són punts d’atenció a persones interessades i/o afectades per un problema de salut mental i les seves famílies i entorn, que ofereix atenció directa i propera, suport, informació, orientació, assessorament i promoció de la inclusió social. És un servei coordinat amb el proveïdor de salut mental del territori i l’associació local.

MapaActivat2015

 

Fes clic sobre la imatge per ampliar-la en una nova finestra. 

Liderat per la Federació Salut Mental Catalunya, “Activa’t per la Salut Mental” és un projecte conjunt entre la Federació i el Departament de Salut de la Generalitat. Es tracta  d’un estudi pilot que s’implantarà a un total de 12 territoris catalans i preveu abastar un total de 650 familiars de persones afectades per un problema de salut mental en cursos de formació, 650 persones afectades per un problema de salut mental en cursos de formació i 1.700 persones ateses a l’Espai Situa’t. Seran els proveïdors sanitaris qui derivaran a les persones afectades cap a aquest circuit continuat. Tot i així, tots els recursos d’informació i formació generats en el si del projecte romandran a disposició de tothom a la futura plataforma web del projecte (activatperlasalutmental.org), així com el servei Espai Situa’t de cada territori.

Presentacions i formacions

Activa’t per la salut mental es va presentar formalment el 13 de març al CaixaForum, Obra Social de “la Caixa” a Barcelona, en un acte que va comptar amb la participació de professionals sòcio sanitaris, representants de les administracions, el moviment associatiu, i les persones i famílies amb problemes de salut mental. La presentació del projecte es va repetir en tot el territori:

  • Presentació a Terres de l’Ebre (novembre)
  • Granollers (novembre)
  • Igualada (novembre)
  • Nou Barris (setembre)
  • Manresa (juliol)
  • Girona (juny)
  • Lleida (abril)
  • Sabadell (abril)

D’altra banda, el projecte va posar en marxa també al 2015 Grups d’Ajuda Mútua (GAMs) conjuntament amb les associacions territorials, a través de dos cicles formatius de Dinamitzadors de Grups d’Ajuda Mútua per a persones amb trastorn mental i per a familiars, per formar noves persones dinamitzadores d’aquests grups, conjuntament amb les associacions a territori i els proveïdors sanitaris.

Aquests GAMs són dirigits a persones amb problemes de salut mental i a familiars que siguin capaces de participar d’una dinàmica grupal per oferir un espai de desenvolupament d’estratègies d’apoderament que serveixen pel maneig quotidià d’un trastorn mental, així com un espai d’auto-suport continuat, per lluitar contra l’estigma i refer i/o enfortir la xarxa de relacions socials.

Però l’Activa’t no s’atura aquí i el 20 de gener ja està prevista una altre presentació a Tarragona. Podeu seguir totes les novetats del projete en aquest web o a activatperlasalutmental.org

Notícies recents