733 artistes participen a la XX edició del Premi d'Art Brut

Un total de 733 obres de dibuix de tècnica lliure han concorregut a la vintena edició del Premi d’Art Brut Agustí de Semir i Conxa Millán 2018, que avui, divendres 15 de juny, ha celebrat la seva cloenda. La cerimònia de lliurament de guardons, presentada pel periodista Espartac Peran, ha tingut lloc a l’auditori del CaixaForum de Barcelona. La Coral Renaixença i l’espectacle flamenc de Casa Candela han estat els encarregats d’oferir l’escenari musical de l’acte.

El certamen, que arriba enguany a la seva vintena edició, reconeix 13 obres, amb 3 premis i 10 accèssits, d’artistes vinculats als serveis de salut mental de Catalunya. Organitzat per Fundació Salut Mental CPB Dr. Fàbregas, conjuntament amb Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials i la Federació Salut Mental Catalunya, té com a objectiu promoure i reconèixer el paper de l’expressió artística en el procés de recuperació de les persones amb problemes de salut mental.

Un any més, el premi ha demostrat que gaudeix de bona salut i ha mostrat l’èxit de convocatòria superant el nombre de participants de les edicions anteriors. En aquesta ocasió, els guardons, que tenen una dotació econòmica de 600€ per a cadascun dels guanyadors, han estat per a Clara Wasserman (Premi Linial), Joan Herèdia (Premi Pictòric) i Francisco Mateo (Premi Conceptual). El tema del concurs, al voltant del qual giren les obres presentades, ha estat el concepte “Dos secrets”.

art brut 2018 taula espartac peran

El jurat del Premi d’Art Brut Agustí de Semir i Conxa Millán està presidit per Fernando Amat, exdirector de la botiga Vinçon i creador de la sala homònima d’exposicions d’art i disseny, i format per diversos pintors i personalitats reconegudes en el món de l’art, com America Sánchez, fotògraf, dibuixant, professor i dissenyador gràfic. En la selecció dels treballs, el jurat valora aspectes diversos com l’originalitat o la qualitat tècnica.

Les obres d’art brut mostren la fantasia de persones amb problemes de salut mental que no tenen formació en belles arts i, per tant, poden saltar-se totes les normes acadèmiques. De cada edició del premi, se’n fa una edició en format llibre que recull el conjunt d’obres a concurs i que s’entrega als artistes participants.

L’art brut forma part d’un dels programes de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials per a la inclusió i la participació activa d’artistes amb problemes de salut mental. Compta amb el Museu d’Art Brut (mAB) i diverses exposicions arreu del país per facilitar l’intercanvi, la difusió i el desenvolupament artístic i té com a finalitat normalitzar els problemes de salut mental i sensibilitzar la societat.

art brut flamenc

L’Art Brut Catalunya és una aliança entre la Fundació Salut Mental CPB Dr. Fàbregas, la Federació Salut Mental Catalunya i Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials.

Notícies recents