600 artistes amb problemes de salut mental participen en el Premi d'Art Brut: Agustí de Semir i Conxa Millán

El passat divendres 30 de maig es va inaugurar l’exposició “16 anys premiant l’Art Brut” al Centre Cultural Albareda (carrer d’Albareda, número 22 de Barcelona), coorganitzat per Fundació Salut Mental CPB, Federació Salut Mental Catalunya i Sant Pere Claver-Fundació Serveis Socials. La mostra es podrà veure fins el 20 de juny.

L’exposició recull algunes de les prop de 4.000 obres que s’han presentat en els 16 anys de vida del premi, una iniciativa en la qual han participat 72 centres de salut mental de tot el territori, amb l’objectiu de donar visibilitat a la tasca artísitica de les persones amb algun trastorn com a mitjà d’integració social. Com destaca l’organització de l’Art Brut, amb aquesta iniciativa “ja no parlem de persones amb problemes de salut mental sinó d’artistes”.

Posteriorment a la inauguració de l’exposició el dia 30, es va fer lliurament dels guardons del Premi Agustí de Semir i Conxa Millan del 2014, que portava per tema “Paisatge amb animal, dibuixat amb bolígraf de color blau”. Al certamen van participar 659 usuaris de centres de salut mental i, a més dels accèsits, van resultar guanyadors: Maite Fonte Barberán (dibuix lineal); Michel Barbien (dibuix abstracte) i Yousef El Kauichi Aarab (dibuix composició).


Després de 16 anys, aquesta iniciativa s’ha consolidat com un punt de trobada del món de l’art i la salut mental a Catalunya. Fernando Amat, director de la botiga Vinçon i creador de la sala homònima d’exposicions d’art i disseny, i America Sánchez, dissenyador gràfic, fotògraf i dibuixant argentí que pren el nom artístic en homenatge a la seva mare, formen part del jurat.

L’Art Brut, museu virtual
Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials inaugura el Museu d’Art Brut (mAB), un espai virtual per facilitar espais d’intercanvi, difusió i desenvolupament artístic del potencial dels artistes amb problemes de salut mental. A més, el mAB s’ha adherit a l’European Outsider Art Association. A la dècada dels 40, l’artista francès Jean Dubuffet va encunyar la paraula art brut per descriure l’art creat fora dels límits de la cultura oficial per conceptualitzar les manifestacions artístiques de pacients d’hospitals psiquiàtrics.

Segons els professionals de la Fundació Serveis Socials del Grup Sant Pere Claver, l’art és un mitjà d’expressió i elaboració de sofriment per aquests usuaris, lluny de les teràpies convencionals, per canalitzar les seves angoixes i fantasies. Aquest projecte d’integració cultural dels artistes amb risc d’exclusió social compta amb el suport de la Federació Salut Mental Catalunya i Susoespai. El fons del mAB és una col·lecció permanent d’obres obtingudes mitjançant la donació, la cessió, el préstec i la compra.

En el marc de la lluita contra l’estigma, les tres institucions treballen per abandonar el concepte de l’art psicopatològic pel d’art brut; terme que Jean Dubuffet va crear al 1045, tractant d’evidenciar, al socaire del surrealisme, la innovació i la creació artística com quelcom innat a totes les persones, independentment de la seva formació o de si patien algun problema de salut mental.

Enllaços relacionats:

Pàgina web del Museu d’Art Brut

 

Notícies recents