AMMFEINA SMC participa en una jornada empresarial reivindicant la prevenció i promoció de la salut mental

La secretària d’AMMFEINA SMC, Nuria Martínez, va participar el passat 29 de maig en la jornada ‘Salud Mental: Incorporación y vuelta al trabajo‘, organitzada pel Centre Nacional de Condicions del Treball, depenent de l’Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo (INSST), amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar l’entorn empresarial sobre la importància de facilitar l’accés, el manteniment i el retorn al mercat de treball de les persones amb un problema de salut mental, però també de reflexionar sobre les condicions actuals del mercat laboral i com aquestes poden malmetre la salut mental dels equips de treball.

Martínez va ser l’encarregada de fer un recorregut històric per les accions dutes a terme en l’àmbit de la inclusió laboral de les persones amb un problema de salut mental. Una història que no es va iniciar fa gaire. “Quan ens plantejàvem la creació d’AMMFEINA SMC, cap a l’any 2000, parlar de salut mental era molt complicat perquè hi havia molt desconeixement“, va afirmar i va explicar com, d’una banda la societat l’assimilava a la discapacitat intel·lectual i, de l’altra, no s’acabava d’entendre en quina mesura el treball podria ser beneficiós per al procés de recuperació d’aquestes persones.

 

Objectiu: No exclusió laboral

Per emmarcar la jornada i posar en situació els assistents, el director de l’INSST, Javier Pinilla recordava que en la salut mental és un dels elements més destacats en les darreres enquestes dutes a terme per aquest organisme en relació a la prevenció de riscos.  “Els problemes de salut mental són, després dels musculoesquelètics, els més freqüents i els que suposen més motiu de queixa per part dels treballadors“, assenyalava Pinilla.

En aquest sentit, Martínez va apuntar que l’estratègia dels agents socials que lliuten per promoure la inclusió laboral de persones amb un problema de salut mental ha de canviar i focalitzar-se en la no exclusió. “Pensem que si som capaces de fer entendre a l’empresa que els problemes de salut mental ja els té dins, si aconseguim que es relaxi aquest estigma envers la salut mental, serà més senzill incloure persones al mercat de treball”, va apuntar.

 

Més informació: 

Veure vídeo ponència

 

Notícies recents