El 024, nou telèfon d'atenció a la conducta suïcida, ja està en funcionament

El Ministeri de Sanitat va presentar dilluns aquest nou recurs públic, accessible i gratuït, amb la participació de Salud Mental España

024 suicidi

Rere el lema “Truca a la vida”, el passat dilluns 9 de maig es va celebrar l’acte de presentació del número de telèfon 024, un recurs públic, gratuït i disponible les 24 hores del dia, gestionat per professionals de la Creu Roja.

Aquest nou recurs, nascut dins del Pla de Acción Salud Mental y Covid-19 2022-2024, té per objectiu atendre a persones amb conducta o idees suïcides, així com el seu entorn.

L’acte va estar presidit per Carolina Darias, ministra de Sanitat, i va comptar amb les intervencions de Nel González Zapico, president de Salud Mental España; Dolors López, autora del llibre “Te nombro”; i Fàtima Cabello, subdirectora de l’Àrea de Coneixement de Salut a Creu Roja.

Unes xifres a les que cal parar atenció

Les darreres xifres de l’INE indiquen que 3.491 persones van morir per suïcidi a Espanya l’any 2020, incrementant aquesta dada en un 7,4% respecte 2019 i esdevenint la xifra més elevada que mai abans s’havia registrat.

Una experiència catalana prèvia d’exit

Aquesta iniciativa se suma a la línia telefònica que ja es troba en funcionament des d’agost de 2020 amb el número 900 92 55 55. Aquest recurs, nascut a mans de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Ajuda i Esperança es troba disponibles també les 24 hores del dia i els 365 dies l’any i és atès per persones voluntàries seleccionades, formades i captades específicament per donar resposta a aquesta mena de trucades i compta amb la coordinació i supervisió d’un psicòleg sanitari. Fa només uns dies, la Comissió Europea va reconèixer amb el premi EU Health Awards 2021 la iniciativa catalana.

Recursos per a la prevenció del suïcidi

Des de Salut Mental Catalunya posem a disposició de la ciutadania a la nostra plana web un seguit de recursos per a la prevenció de mort per suïcidi. Els podeu consultar en aquest apartat, on trobareu diferents recursos, entitats, informacions, testimonis i campanyes al voltant d’aquesta qüestió.

Notícies recents